Gezilecek Yerler 2
Ordu ili, Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz kıyısında, büyükşehir statüsünde bir şehir. 1920 yılında bağlı olduğu Trabzon’dan ayrılarak il, 2013’te ise büyükşehir belediyeli bir vilayet oldu. Bugün kumsallarıyla deniz turizmi, dağları, ormanları ve yaylalarıyla doğa turizmi ve keşif yürüyüşleri imkanı sunan, zengin bir tarih ve kültüre sahip, güzel bir ilimiz. Valiliğin Ordu’da Zaman sloganıyla gerçekleştirmekte olduğu gezilerin Yaz turuna davet edilince sevinçle kabul ettim. Bu yazıda Ordu hakkında bilgi, ilçeleri, hava durumu, gezilecek yerler konusunda gezi planı ve önerileri içeren bir rehber bulabilirsiniz.
Ordu Haritası ve Konumu
Vilayet Karadeniz Bölgesi’nin Orta ve Doğu Karadeniz bölümlerinde yer alıyor ve Kuzey Anadolu Dağları’nın bir kısmı ilin rakımını kıyıdan uzaklaştıkça yükseltiyor. İlin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili var.
Ordu İli ve İlçeleri
1963-64 yıllarında yapılan kazılarda ilk yerleşim kalıntılarının M.Ö. 15 bin yıllarında başladığına dair buluntulara rastlandı. İl merkezinde bilinen ilk yerleşme yeri, Kirazlimanı Mezarlığı yanındaki Bozukkale, eski adıyla Kotyora (Cotyora). Tarih boyunca bölgeye Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender, Pontuslar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakim olmuşlar.
İlde merkez ilçe Altınordu dahil 19 ilçe ve 481 mahalle var. Diğer 18 ilçenin adları: Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey ve Ünye.
Ordu Hava Durumu ve İklimi
Ordu hava durumu doğal olarak tipik Karadeniz iklimi etkisi ve hakimiyetinde. Kıyı kesiminde kış mevsimindeki çok soğuk günlerin sayısı yılda birkaç günü geçmiyor. İlin iç kesimlerindeki ilçelerinde yüksekliğin artmasıyla beraber soğuk daha şiddetli yaşanıyor. Kışın iç kesimlerdeki ilçelerde 6 aya yakın kar yağıyor. Örneğin Çambaşı Yaylası, Beşiktaşı Yaylası ve Sarı Obası Yaylası’nda kar Mayıs ayına kadar erimiyor ve hava durumu soğuk oluyor.
Yaz mevsiminde ortalama sıcaklıklar gündüz 23-27 derece, gece 17-20 derece; kışın gündüz 7-11 derece, gece 4-6 derece; İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde hava durumu genellikle serin oluyor. İle en fazla yağmur Sonbahar aylarında, en az Mayıs ayında yağıyor.
Ordu’da Gezilecek Yerler
Ordu gezilecek yerler bakımından zengin ve çeşitlilik sunan bir il. 19 gezgin arkadaş olarak gezilecek görülecek yerleri vilayet ve belediyenin katkı ve rehberlikleriyle keyifle keşfettik.
Kurul Kalesi
İl merkezine 13 km mesafedeki Bayadı köyünde yer alan Kurul Kalesi, sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olup, antik bir yerleşim yeri. Derin tünelindeki 300 adet merdiven gün ışığına çıkarılmış. Kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiş ve ilk yerleşimin M.Ö. II. ve I. yüzyılda yapıldığı tespit edilmiş.
Gezilecek yerler arasında önemli bir konuma sahip kalede piknik alanı, tarihi dehliz ve su sarnıcı, yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları var. Kazı çalışmaları devam ediyor.
Paşaoğlu Konağı ve Etnoğrafya Müzesi
Ordu il merkezi Selimiye Mahallesi’nde yer alan Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış. Bahçesiyle birlikte 625 m²’lik bir alan üzerine inşa edilen konağın taşları Ünye’den, ahşap malzemesi Romanya’dan getirilmiş ve yapımı İstanbullu bir usta tarafından gerçekleştirilmiş. Konak birinci ve ikinci katı ayıran silme ile birlikte, binanın köşelerinde yer alan kaideli ve başlıklı yarım sütunları, bitkisel motifli konsollarla desteklenen ve söve taşı ile çevrelenen üstü saçaklı pencereleriyle zengin bir taş işçiliği sergiliyor.
Paşaoğlu Konağı’nın zemin katı taş döşemeli. Birinci ve ikinci katlarda taban ahşap. Tavanlar ahşap kaplama olarak yapılmış. Konağın üst katındaki sofanın ahşap tavanı yağlı boya desenlerle süslü. Tavanın ortasında baklava şeklinde bitkisel motifler var. Köşelerdeki madalyonlar içine çeşitli manzaralar resmedilmiş. Bu katta bulunan banyoda desenli çiniler kullanılmış.
Paşaoğlu Konağı, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1982 yılında kamulaştırıldıktan sonra 1983 tarihinden itibaren onarılmaya başlanmış, 1987 yılında onarımı ve düzenlenmesi tamamlandıktan sonra Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış.
Zemin katı idare olarak kullanılan binanın birinci katındaki Etnografya Müzesi’nde silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri, çömlek eşyalar ve Kurul Kalesi buluntuları sergileniyor. İkinci kat ise Sofa, Paşa Nine Odası, Günlük Oda, Misafir Odası, Yatak Odası, Yüklük gibi düzenlemelerle yöresel 19. yüzyıl konağının özelliklerini yansıtıyor.
Karaoluk (Çiseli) Şelalesi
Ordu Merkez Karaoluk Köyü sınırları içerisindeki Karaoluk Şelalesi Ordu’da gezilecek yerler arasında öne çıkan doğal güzelliklerden birisi. Mevsim normallerinden daha sıcak bu günde mayolarını giymeyi akıl eden arkadaşlarımız şelalenin gölüne girerek serinlediler.
Medreseönü
Perşembe ilçesine bağlı Medreseönü Mahallesi’ndeki Üstün Kardeşler’de şahane manzaraya karşı güzel bir yemek yedik, bol sohbet ettik.
Yason Burnu
İl merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Yason Burnu, adını Argonotlar’la beraber burada karaya çıkan Yason’dan alıyor. Burnun alt tarafında Panaya veya Hagios Nikolaos adlı tarihi manastır ve kilise var. Çaytepe sınırları içinde olan yarımada üzerindeki kilisenin adı yabancı kaynaklarda Jason’s Church diye de geçiyor. Kilise 1868’de yörede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından yaptırılmış. Zamanla yıkılmaya yüz tutan kilise, 2004 yılında restorasyon çalışmaları ile aslına en uygun biçimde onarılmış. Sadece kubbesi Osmanlı tarzında olan Rum kilisesi, bugün Karadeniz Bölgesinde deniz kıyısında olan tek kilise. Evlenmekte olan çiftler buraya gelip gelin damat fotoğrafı çektiriyorlar.
Yason burnu tarihi bir yerleşim yeri. MS 3. yüzyılda Hıristiyanlar, Giresun’da İsa’nın doğumunu kutladıktan sonra buraya gelerek Işıklar Bayramına katılırlarmış. Yarımada, Aronauts’ların İason önderliğinde Altın Post’u arama hikâyelerinin anlatıldığı Argonautica Efsanesiyle de ünlü. Bu efsanenin kahramanları Truvalı olarak kabul ediliyorlar. Aşağıda burnun ucundaki kayalıktan duman çıkarken bu adamın güneşleniyor olması bana biraz gerçeküstü göründü.
Grubumuzdaki kadın gezginler bizi aralarına almayıp fenerin önünde bu fotoğrafı çektirdiler.
Taşbaşı Kilisesi
Taşbaşı Kilisesi, Ordu kentindeki Taşbaşı Mahallesi’nde bulunan tarihi bir Rum Ortodoks kilisesi. 1853’te inşa edilen kilise 1937-1977 yılları arasında cezaevi olarak da kullanılmış, 1983 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş. 2000 yılında kültür merkezi haline getirilen kilisenin arkeoloji müzesine dönüştürülme çalışmaları devam ediyor. Doğu-batı istikametinde dikdörtgen tarzda inşa edilen yapının kubbesi hariç tamamı kesme taştan yapılmış. Bahçesinde modern tarzda güzel heykeller var.
Boztepe ve Teleferik
2350 metre uzunluğundaki Boztepe Teleferik hattı ile 570 metre yükseklikteki Boztepe’ye çıkış 6,5 dakika sürüyor, şehrin güzel manzarasını izleyerek yeşillikler içinde bir yolculuk yapılıyor. Kişi başı ücreti 10 lira ve kabinlere sekiz kişi biniliyor. Daha az sayıda binmek isterseniz 80TL kabin ücretini ödemek gerekiyor.
Boztepe’de kafe, lokanta ve oteller var. Şehre hakim serin bir tepe olması nedeniyle epey ilgi görüyor.
Bir akşam Karadeniz’in vazgeçilmezleri olan kemençe ve tulum dinledik.
Ordu Sahili
Sahilde epey yürüyüş yaptık. 3 gün sakin olan deniz, dördüncü gün dalgalandı.
Sahilde 360 derece kamera ile fotoğrafımız.
Gaga Gölü
Gaga Gölü, diğer adıyla Grago gölü, Fatsa – Aybastı yolunun sekizinci kilometresinde, Meşebükü köyünde yer alıyor. Karadeniz Bölgesinde yer alan sayılı doğal göllerden bir tanesi. Yerel halk tarafından bu gölün efsaneler ile dolu olduğu söyleniyor. Kiliseli Göl olarak da adlandırılıyor. Bir efsaneye göre gölün altında eski bir şehir olduğu söyleniyor.
Çatalpınar
Çatalpınar Fatsa’ya 20 kilometre, Altınordu’ya 56 km uzaklıkta, geçim kaynakları başta fındık olmak üzere tarım ve hayvancılık olan bir ilçe. Eski adı Çatak olan kasabanın adı, ilçeyi bir çatal gibi arasına alan Bolaman ve Keş ırmaklarından esinlenerek daha sonra Çatalpınar olarak değiştirilmiş. Çatalpınar’ın meşhur ekşi maya ekmeği normal ekmeğe göre daha fazla dinlendirilen, ekşi ve geç bayatlayan bir ekmek.
Sarıçiçek Yaylası
Çatalpınar ilçesinin Olukdüzü mevkiindeki 1200 metre yükseklikte Sarıçiçek Yaylası son derece bakir, serin, güzel bir yeşil alan. Yaylaya dinlenme ve park alanları, serentiler, kamelyalar yapılması için çalışmalar başlamış. Var olan toprak yol yakında ihaleye çıkıp asfaltlanacakmış.
Yaylaya vardığımızda civar köylüler yöresel ve tamamen doğal ürünleri ve içten konukseverlikleriyle kocaman kahvaltı masasını hazırlamışlardı. Karışık turşu, gözleme, peynirli börek, bal, tereyağı, armut pekmezi, yoğurt, fasulye turşusu ve sağ üstte gördüğünüz, zeytin sanıp tadınca ne olduğunu hiçbirimizin anlamadığı bir meyve vardı, sorduk ki kiraz turşusuymuş!
Ordu yaylalarında gördüğüm çocuklardan bazıları, Moğolistan seyahatim sırasında rastladıklarıma benziyor. Bir okurum bölgede yaşayan Çepni Türklerinden ya da Tatar olabileceklerini söyledi.
Yaylada teyzelerin gözlemelerini yedik, ellerine sağlık.
Muhtar dahil olmak üzere köylüler bizimle yakından ilgilendiler. Yürüyüş yaptık, sohbet ettik, bol çay içtik. Fındık topladık.
Akkaya Köyü ve Kalesi
Akkaya Köyünde önce Cemevi’ni ziyaret edip sohbet ettik, civarın dedesi saz çalıp deyişler okudu. Daha sonra doğal bir kayalık olan Akkaya Kalesi’ne dik ve dar bir patikayı ve murçla açılmış antik basamakları tırmanarak çıktık.
Birinci derece doğal sit alanı olan kalenin tepesinde 60 metrekare bir düzlük var. Burada fırına benzer bir kalıntı ile 4 tane küçük sarnıç görülüyor. Kalenin tepesinden Karadeniz, Bolaman, Evricesu manzarası etkileyici. Henüz arkeolojik çalışma yapılmamış olan kale ve çevresinde kim bilir ne hikayeler ve sırlar gömülü.
AltınOrdu da Nereye Gidilir ?
NEREYE GİDİLİR?
Asarkaya Kent Ormanı
Ünye İlçesine 4 km. mesafede Ünye-Fatsa yolu üzerinde Orman İşletme Müdürlüğünce ağaçlandırılmış mesire ve piknik alanıdır. Dokusunda barındırdığı bir çok yaban hayvanı ve bitki çeşidiyle dikkat çekmektedir. Kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşü için idealdir.
Atik İbrahim Paşa (Orta) Camii
Camii 1770 yılında Atik İbrahim Paşa tarafından kütük camii olarak inşa edilmiş fakat zaman içinde tahrip olması sebebiyle 1802 yılında tekrar inşa edilmiştir. Camii dikdörtgen planlı, iki serefeli bir minaresi vardır. Camiinin en güzel kısmı barok tarzında yapılmış olan mihrabıdır. Ordu Merkezde bulunmaktadır.
Aziziye (Yalı) Camii
Sultan Abdülaziz zamanında ahşap olarak yaptırılmış zaman içinde yıkılmaya başlayınca 1890 yılında Kadı Zade Hasan Efendi tarafından kesme ve moloz taş ile yeniden inşaa ettirilmiştir. Minberi oldukça eğimli ve yüksektir. Camii üç katlı olup pencere ve kapı kenarları ovaldir.
Ordu Şehir merkezinde bulunmaktadır.
Bolaman Kalesi ve Hazinedaroğlu Konağı
Fatsa ilçesi Bolaman beldesinde denize doğru hafifçe sokulan burun üzerinde, zincirleme bir şekilde inşa edilmiş kaledir. Gözetleme ve karakol görevi için iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. İç kale kalenin batı ucunda yer almakta,çok yüksek duvarlardan oluşmuş, kesme taşlar kullanılmıştır, içinde bazilika planlı küçük bir şapel bulunmaktadır, iç kale üzerine 18. yüzyılda ahşap bir konak yapılmıştır. Kademoğlu Konağı olarak bilinen bu ev, iç kale üzerine çift cumbalı olarak yapılmıştır.Bölgemizin sivil mimarlık örneğini teşkil eder. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak onarılmıştır. 2009 yılında Geleneksel El Sanatları ve Yöresel Yemekler Lokantası olarak hizmete açılmıştır.
Ordu-Samsun karayolu üzerinde Bolaman Beldesi’nde yer almaktadır. Ordu - Bolaman arası 30 km dir. Fatsa - Bolaman 4km civarıdır.
Boztepe
Ordu şehri Boztepe’nin yamaçlarına serilmiştir. Denizden 450 mt. yükseklikte olup, İlimizin tüm güzelliklerini, Karadeniz’in muhteşemliğini Boztepe’den seyretmek doyumsuzdur.
İl merkezine 6 km. mesafede olup asfalt yolla ve dilerseniz teleferikle ulaşmak mümkündür. Yeme içme ve dinlenme tesisleri ile ormanlık piknik alanları mevcuttur.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkıları ile Selimiye Mahallesi Boztepe yolu iyileştirilmiş,Oğmaca - Yaraşlı - Boztepe yolu sıcak asfalt yapılarak çevre yoluna bağlanmıştır. Ulaşım asfalt yolla sağlanmaktadır. Boztepeye Selimiye Mahallesinde bulunan yol güzergahından ve Oğmaca-Yaraşlı çevre yolu bağlantısıyla rahatlıkla ulaşılabilirken,Atatürk parkından teleferikle de ulaşmak mümkündür.
Cıngırt Kalesi
Yapraklı köyü sınırları içerisinde yer alan ‘’Cıngırt Kalesi‘’ Fatsa'ya 5 km. mesafe- Yapılan litreratür çalışmaları , M.Ö. 301-63 yılları arasında tek ya da çok sayıda kayaya oyulmuş tünel şeklinde , güvenli olarak suya ulaşabilen basamaklı tünellerin, bu tip kale yerleşmeleri için karakteristik olduğunu göstermektedir. 1.Derece arkeolojik sit alanıdır. Cıngırt Kalesinde 27 Temmuz -26 Agustos 2012 tarihleri arasında Müze Müdürlüğü Başkanlığında Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayşe Erol danışmanlığında 8 kişiden oluşan uzman ekip tarafından kurtarma kazısı yapılmıştır.
Ordu-Fatsa 33 km, Fatsa-Cıngırt Kalesi 5 km mesafededir.
Cotyora ( Bozukkale)
Ordu ili’nin ilk kuruluş yeri olarak bilinen Cotyora (Kot Türklerinin yurdu) Kod Yurdu halk arasında Bozukkale, yapılan araştırmalara göre Bizanslılarca XI. yüzyılda yapılan küçük bir gözetleme kulesi olduğu anlaşılmıştır. Ordu-Samsun karayolu üzerinde il merkezine 2 km mesafede deniz kenarındadır. 2. derece arkeolojik SİT alanı olarak tescillidir.
Ordu Merkeze 2 km mesafededir. Merkez 2km, Güzelyalı Mahallesinde bulunmaktadır.
Çambaşı Yaylası
Karadeniz Bölgesi'nin en önemli yaylalarındandır. Hem yaz hem kış aylarında turizm için bulunmaz doğal güzellik ve özelliklere sahiptir. Deniz seviyesinden 1,850 m. yükseklikte olan yayla'nın ulaşımı, Ordu - Kabadüz - Çambaşı güzergahını oluşturan asfalt yol ile sağlanmaktadır. Modern iki otel ve restoran mevcuttur. Çarşısı, pazarı,
piknik yerleri, lokantaları vardır. Doğal güzellikleri ile muhteşemdir. Bu yörede bütün doğa sporlarını profesyonel olarak yapmak mümkündür. Sahil kesimindeki nüfusun büyük bir bölümü yaz mevsiminde bu yaylaya çıkmaktadır. İlimizin 61 km. güneyinde olan bu yaylada, birkaç tane alabalık üretim çiftliği vardır. 72 obası ve 100 bin dönümlük alanı ile ülkemizin en geniş yaylalarından biridir.
Şehir ile yayla arasında düzenli olarak minibüs seferleri düzenlenmektedir. Yaylada elektrik, telefon mevcuttur. Bakkal, kasap, et lokantaları, sağlık ocağı ve Jandarma karakolu bulunmaktadır.
Kabadüz ilçe sınırları içerisinde bulunan turistik önem sahip Çambaşı Yaylası'nı Ordu'nun Turizm cazibe merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla 2010 yılında Çambaşı Kayak Merkezi yapım çalışmaları başlatılmıştır. Proje kapsamında telesiyej yapımı, kayak evi, otel, helikopter pisti ile idari ve sosyal tesisler bulunmaktadır. 300 m'lik babylift montajı yapılmış, snovtrack alınmıştır. İdare ile hizmet binası ile kafeterya ve sosyal tesisler 2012 yılında hizmete girmiştir. 1 km uzunluğunda kayak pisti bitirilme aşamasına gelmiştir. Telesiyej ve diğer tesislerin projesi tamamlanmış olup yapı ihalesi yapılmıştır
Delikkaya Kaya Mezarı
Delikkaya Kaya Mezarları: İlimiz merkezine 10 km mesafedeki Delikkaya köyü sınırları içerisinde bulunur. Tek odalı, sütunsuz ve alınlıklı ve çift sütunlu girişe sahip, 3 kaya mezarı mevcuttur. Delikkaya Köyü’ne adını veren kayalıkların doğusunda yer almaktadır. Mezarın yer aldığı kayalık yerden yaklaşık 40 m. yüksekliktedir. Anıtsal bir görüntüye sahip olan mezara, sarp ve dik kayalığın tam ortasına gelecek kısma yapıldığından ulaşılamamaktadır.
Ordu Merkeze 10 km mesafededir. Ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
Düz Mahalle Kilisesi
Ordu İl Merkezi Düzmahalle'de bulunan Kilise 19.yy. ikinci yarısından sonra Rumlar tarafından yapılmıştır. Dikdörtgen planlı, ön taraflarında beşik kemerler bulunmaktadır. Duvarlar gri renkli taşlardan yapılmıştır. Bir süre itfaiye binası olarak hizmet verdikten sonra restore edilerek 75. Yıl Cumhuriyet Sahnesi olarak hizmete açılmıştır.
Ordu ili Düz Mahalle Sinema Sokakta bulunmaktadır.
Gaga Gölü
Fatsa-Aybastı karayolu üzerinde Fatsa İlçesi’nin 10 km kuzeydoğusunda yer alan Gaga Gölü, Örencik Köyü sınırları içindedir. 60 dekarlık bir alanı kaplamaktadır.Gaga Gölü Bolaman Irmağı ile batısındaki Yassıtaş mevkii arasında; yaklaşık 6 km2’’lik bir alanı etkileyen heyelan sonucu,yapıyı oluşturan üst Kretase flisleri yüzeyinde oluşmuştur. Gölün Derinliği 10-15 metre arasında değişmektedir. Gölün ortasında küçük bir adacık bulunmaktadır.Fındık bahçelerinin arasında,yeşillikler içindeki göl,birçok bitki ve hayvan türünü barındırır.Göl 1.ve 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Gölde dört çeşit balık vardır.
Fatsa-Ordu : 33 km , Fatsa ilçesinden Aybastı yolu üzerinde 10km bulunmaktadır. Asfalt yolla ulaşım sağlanmaktadır
Gelin Kayası Mesire Yeri
Çamaş ilçe merkezindedir, ilçeye ve Karadeniz’e hakim bir tepede kurulu bir mesire ve dinlenme yeridir. Hisarbey Konağı, Hisarbey Kaya Mezarları, Değirmen Şelalesi (Merkez ve Akköy köylerinde olmak üzere 2 adettir.), Akköy Kuzguncuk Şelalesi, Kestane Yokuşu Şelalesi, Kaşdere Şelalesi ziyaret ve dinlenme için ideal mekanlardır.
Çamaş ilçe merkezindedir. İlçeye ve Karadeniz’e hakim bir tepede kurulan mesire ve dinlenme yeridir. Ordu-Çamaş : 53 km dir. Çamaş-Fatsa: 20 km dir.
Hoynat Adası
Perşembe ilçemizin en önemli tarihi unsurlarından biridir. Ramazan köyü sınırları içerisinde Hoynat tünelinin hemen yanındadır. Eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları tahmin edilmektedir. Üzerinde su kalıntısı bulunur. Martı ve karabatak kuşlarının yaşadığı kuş cennetidir. Tepeli Karabatakların Türkiye ‘ de tek yuva yaptığı yerdir.
Hoynat Adası Perşembe İlçemizde bulunmaktadır. Ulaşım asfalt yolla kolaylıkla sağlanmaktadır.
Perşembe İlçesine bağlı Ramazan Köyü sınırları içerisinde, Hoynat Tüneli’nin hemen yanındadır.
Kabakdağ Köyü
Fatsa’ya 9 km. mesafededir. Organik tarımla beraber eko turizm çalışması olan tek köydür. 1877 Osmanlı - Rus savaşından sonra Batum civarından göç edenler tarafından kurulan köyde 180 hane kayıtlıdır. 20 ev tescillidir. Köyde 100’den fazla yöresel yemek çeşidi vardır. Organik tarım konusunda da başarılı olmuştur. (bal, yumurta, süt ürünleri, sebze ve meyve). Zengin bitki örtüsü, trekking parkurları, köye özgü yöresel halk oyunları ile turizmde öne çıkmaktadır.
Ordu-Fatsa 33 km dir. Fatsa-Kabakdağ 9 km mesafededir.
Kapılı (Cıngırt) Kazankaya Şelaleleri
Çaybaşı ilçe sınırları içerisinde bulunan şelalelerdir. Doğal güzellikleri bakımından görülmeye değerdir. Şelalenin bulunduğu alan doğal gezi parkurudur. Tarihi Çayır Camii, Çayır Çeşme, Kapılı Şelalesi, Tirfil Tepesi önemli tarihi ve doğal değerler olarak dikkat çeker.
Çaybaşı ilçe merkezinde bulunmaktadır. Çaybaşı-Ordu :94 km Çaybaşı - Fatsa : 61 km dir.
Karaoluk Şelalesi
Karaoluk (Çiseli ) Şelalesi :İlimiz merkez Karaoluk köyü sınırları içerisindedir.Doğal güzelliği ile doğa harikası bir göl olan Karaoluk (Çiseli) Şelalesi ilimiz turizmi açısından cazibe noktalarımızdan birisidir.
Ordu Merkez Karaoluk Köyü sınırları içerisindedir.
Keyfalan Yaylası
Mesudiye ilçesinin güney doğusun da bulunan Keyfalan Yaylası Ordu'ya 134 km. Mesudiye ilçesine 20 km. mesafededir. Deniz seviyesinden 1.200 m. yükseklikte, Kara Tepe'nin eteklerinde çam ormanlarının içerisinde çimlerle kaplı açık alanlarda kurulu bulunan yaylanın üç obası mevcuttur. Yaylalar içerisinde geleneksel yayla evleri mimarisine, oba yerleşim desenine örnek oluşturacak niteliktedir. Temiz havası, sağlıklı suları, doğal hayvansal ürünlerinin bulunması; yürüyüş yapmak, piknik yapmak ve dinlenmek adına gereken tüm olanakları sınırsızca sunan yaylamız insan sağlığına elverişli bir ortama sahiptir. Elektriği mevcut olup, büyük bir bölümü Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından av koruma ve üretme sahası olarak koruma altına alınmıştır. Havasının ve suyunun çok temiz olmasından dolayı verem, iştahsızlık ve baş ağrısı gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. 1995 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
1995 yılında 17.02.1995 tarih ve 22205 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 94- 6345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Bakanlar Kurulu kararı ile turizm merkezi ilan edilmiştir.
Ordu-Mesudiye arası 114 km dir. Ordu-Keyfalan Yaylası arası 134 km dir. Ulaşım asfalt yolla kolaylıkla sağlanmaktadır.
Kurul Kalesi Yerleşkesi
İlimiz merkezine 13 km. mesafedeki Bayadı köyü sınırlarında bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1. derece arkeolojik ve Doğal Sit alanı olup, antik bir yerleşmedir.
250 - 300 adet merdiven gün ışığına çıkarılmıştır. Kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiş ve M.Ö. II. ve I. Yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar ile piknik alanı düzenlenmiştir.
Alan içinde tarihi dehliz ve su sarnıcı bulunmaktadır. Yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılmış olup, ışıklandırılmıştır. Mükemmel temaşa zirvesidir.
500 m2' lik otoparkı vardır. Ordu tarih turizminin önemli yerlerindendir. Kurul Kalesinde Ordu Müzesi Müdürlüğünün başkanlığında 2010 yılında Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Yücel ŞENYURT'un katılımıyla başlatılan kurtarma kazısı,2011 ve 2012 yılında da devam etmiştir.
İlimiz merkezine 13 km. mesafedeki Bayadı köyü sınırlarında olup Kurul Kalesi Yerleşkesine kadar asfalt yol mevcuttur.
Ohtamış Şelalesi
Ulubey İlçesine 20 km, Ordu’ya 38 km uzaklıkta Ulubey ilçesi, Ohtamış Köyünde bulunan şelale, Karadeniz’in en büyük şelalesidir. 30 metre yükseklikten 90 derecelik bir eğim ile dökülmektedir.
Ordu-Ulubey: 18 km, Ulubey-Ohtamış Şelalesi: 20 km Ordu'dan Ohtamış Şelalesi 38 km dir. Ulaşım asfalt yolla sağlanmaktadır.
Oluklu Çeşme
İlimiz Kabadüz İlçesi, Harami Köyü Oluklu Mahallesinde bulunan çeşme, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermesi nedeniyle tescil edilmiştir.
Ordu-Kabadüz arası 21 km dir. Kabadüz-Harami köyünden Kolaylıkla ulaşılabilir.
Osman Paşa Şadırvanı
Aslen Ordulu olan Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından 1842 yılında yaptırılmıştır. 1937 yılında yıktırılmış, 1997 yılında Ordulu işadamı Fahri ÇELEBİ tarafından Ordu Belediyesi öncülüğünde aslına uygun olarak yeniden yaptırılmıştır. Ülkemizde sütunları en yüksek şadırvanıdır.
Ordu Merkez'de Düz Mahallede bulunmaktadır.
Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
Ordu İl Merkezi-Selimiye Mahallesi'nde Taşocak Caddesi ile Erkoçak Sokağı'nın kesiştiği köşede yükselen Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.
Bahçesiyle birlikte 625 m2'lik bir alan üzerine inşa edilen konağın taşları Ünye'den, ahşap malzemesi Romanya'dan getirilmiş ve yapımı İstanbullu bir usta tarafından gerçekleştirilmiştir.
19.yy sivil mimarimizin en güzel örneklerinden biri olan Paşaoğlu Konağı, zemin dâhil olmak üzere üç katlıdır. Zemin kata doğuda, birinci kata ise kuzeyde ve batıda bulunan kapılarda giriş sağlanmaktadır.
Konak; birinci ve ikinci katı ayıran silme ile birlikte, binanın köşelerinde yer alan kaideli ve başlıklı yarım sütunları, bitkisel motifli konsollarla desteklenen ve söve taşı ile çevrelenen üstü saçaklı pencereleriyle zengin bir taş işçiliğini sergilemektedir.
Bahçe duvarı, merdivenler, balkon ve çatı kenarlarındaki işlemeli taş korkuluklar konağın dış cephesine hareket kazandıran diğer unsurlardır.
Konağın bahçesinde fıskiyeli bir havuz ve günümüzde ahşap örtü altına alınmış orijinal taş ocak bulunmaktadır.
Paşaoğlu Konağının zemin katı taş döşemelidir. Birinci ve ikinci katlarda taban ahşaptır. Tavanlar ahşap kaplama olarak yapılmıştır. Konağın üst katındaki sofanın ahşap tavanı üzerine yağlıboya desenlerle süslenmiştir. Tavanın ortasında baklava şeklinde bitkisel motifler vardır. Köşelerdeki madalyonlar içine çeşitli manzaralar resmedilmiştir. Bu katta bulunan banyoda desenli çiniler kullanılmıştır.
Paşaoğlu Konağı; Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1982 yılında kamulaştırıldıktan sonra 1983 tarihinden itibaren onarılmaya başlanmıştır. 1987 yılında onarımı ve teşhir-tanzimi tamamlanan konak “Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi” olarak hizmete açılmıştır.
Zemin katı idare olarak kullanılan binanın, birinci katı Etnografik eserler seksiyonu olarak düzenlenmiştir. Bu bölümde silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri v.b. eşyalar sergilenmektedir.
İkinci kat ise Sofa, Paşa Nine odası, Günlük oda, Misafir Odası, Yatak odası, Yüklük gibi düzenlemelerle yöresel 19. yüzyıl konağının özelliklerini aksettirmektedir.
Ordu Paşaoğlu Konağının Kültür Bakanlığınca kamulaştırılması ve onarılıp Müze olarak ziyarete açılması ile sivil mimarimizin ender örneklerinden biri daha gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılması sağlanmıştır.
Zemin katı idare olarak kullanılan binanın, birinci katı Etnografik eserler seksiyonu olarak düzenlenmiştir. Bu bölümde silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri v.b. eşyalar sergilenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder